“Poți orice -Tehnica vorbitului în public”(workshop)
Domeniul: Public Speaking – Arta Comunicării
În spatele fricilor stă Puterea ta
Cum ar fi dacă de azi înainte, pentru un an de zile, ai spune "Da!" la tot ceea ce te sperie, te provoacă, te încearcă, te scoate din zona de confort? Cum ar fi să-ți iei inima-n dinți și să spui "Da" la tot ceea ce înainte spuneai "Cu siguranță NU"
Cum ar fi să vorbești în public, deși e cea mai mare teamă cu care te confrunți?
Inamicul cel mai mare când vine vorba despre vorbitul în public este frica ce este însoțită de emoții incontrolabile. Emoţiile sunt un aspect firesc al carierei de vorbitor. Ca vorbitor ai mereu emoţii. De exemplu, actorii au emoţii şi la început de carieră şi când sunt în vârful carierei. Este greşită percepţia că ei au talent, sunt antrenaţi şi nu au emoţii. Dimpotrivă, mai ales în preajma premierelor, actorii sunt extrem de emoţionaţi. Sunt emoţii reale care se manifestă la fel ca la orice om.
Da, actorii se pregătesc ca să susțină partituri în fața publicului prin tehnici și instrumente specifice Artei Actorului, emoțiile fiind diluate de acest pilon de siguranță – antrenamentul.
Este important să conștientizezi că există o distincție clară între a Vorbi și a Comunica. Sunt două procese total diferite.
În față publicului vorbirea ta nu poate fi ca cea din viața de zi cu zi. De exemplu: înceată, repezită, răstită, domoală, bolborosită, tărăgănată, pițigăiată, lineară, într-un cuvânt, neglijentă.
O vorbire neglijentă și plină de imperfecțiuni este neconvingătoare, poate deveni obositoare iar mesajele își pierd claritatea.
Anthony Robbins spune: “Felul în care comunicăm cu ceilalți și cu noi înșine determină calitatea vieții noastre”.
De aceea, ca speaker, ai nevoie la un moment dat de un îndrumător, trainer, coach, sau cum vrei să îi spui, care să îți faciliteze ieșirea din blocaje și emoții sabotoare și deprinderea unor rutine potrivite în direcția vorbitului în public.
Teoria că spontaneitatea se bazează pe inspirație este falsă. Spontaneitatea, naturalețea, improvizația au ca suport o pregătire temeinică. Discursul trebuie prestabilit, elaborat, documentat. Speech-ul trebuie să aibă precizie, să fie bine structurat și organizat. Un vorbitor profesionist își repetă textul, ideile pe care le are de comunicat.
Marja de improvizație, acel ceva isteț și personalizat se bazează pe antrenament și pregătire. Dacă înaintea unei prezentări in fața publicului te bazezi pe improvizație, fără să fii pregătit, s-ar putea să ai surprize, inspirația să te părăsească și să “bați câmpii”, să îți placă, să apreciezi și să înțelegi doar tu ce spui.
Vorbitul în public este o Artă.
Fazele pregătirii unui discurs, dozarea efortului, strategii de menținere a atenției active a auditoriului, a ascultării reale și a puterii de concentrare sunt teme importante pentru vorbitorul în public.
Cui se adresează workshopul?
-
tuturor celor care se află în discomfort când sunt anunțați că trebuie să susțină o prezentare sau să vorbească în public, au un nod în gât sau îi apucă “groaza”
-
persoanelor din mediul business implicate în procese de comunicare( manageri, agenți de vânzări)
-
celor care vor să își perfecționeze vorbirea și să performeze în Arta comunicării
-
celor care doresc să deprindă tehnici din Arta Actorului pentru propria dezvoltare personală.
Ce vei experimenta în cadrul workshopului?
-
Conștientizare -aducerea atenției pe înțelegerea mecanismului conștient – subconștient, “cum gândesc”- “cum mă simt”
-
Tehnici din Arta Actorului pentru pregătirea apariției în fața publicului (dezinhibare, relaxare, stări de bucurie, umor, zâmbet)
-
Tehnici de rostire
-
Tehnici de respirație