Sesiuni de Mentoring
Intotdeauna vom face o distinctie intre coaching si mentoring, in functie de ceea ce este cel mai potrivit a fi livrat pentru clientul nostru.
Cum exista un nou trend si o noua realitate a managerilor TINERI, inventivi si flexibili, nou promvati, mentoringul este o pepita de aur, pe care, folosind-o util, veti slefui talentele din organizatia dvs. in cel mai eficient si frumos mod posibil.
În mentoring, mentorul conduce ordinea de zi. Mentorul ascultă și facilitează discuțiile pentru a sprijini mentee-ul în dezvoltarea de noi idei și perspective, dar nu încearcă să influențeze pe cineva la un anumit mod de acțiune. Obiectivele și acțiunile pe care mentee-ii le generează din discuțiile de mentorat sunt ale lor .
Daca se agreaza, se poate merge si la un mentorat cu supraveghere, prin care, mentorul va avea o mai mare de influență asupra cursului acțiunilor pe care mentee-ul si le-a propus.
Pe scurt, discuțiile de mentorat se concentrează pe dezvoltarea profesională a mentee-ului; gestionarea sau supravegherea discuțiilor se vor concentra, în general, pe operațiuni și performanța muncii managerului antrenat.
Mulți manageri și supervizori beneficiază de dezvoltarea și utilizarea abilităților de mentorat la locul de muncă.
In management, mentor poate fi numai o persoană care a reușit să obțină el insusi rezultate profesionale remarcabile, o persoană care a stiut stie sa-si stabileasca obiective îndrăznețe de carieră, în mod constant si are capacitatea sa evalueaze diverse tiptui de obiective, cunscand genrul de instrumente si caracteristicile efortului necesar a le atinge. De obicei un mentor de succes este o persoană care își asumă mai multe responsabilități cu usurinta si care are capacitatea de a avea focul pe schema de a obtine rezultate si pe schema de dezvolatare a omului, deopotriva.